Fotograferen met de iPhone

Ik merk dat veel mensen moeite hebben een goede foto te maken met de iPhone. Terwijl dat toch heel goed mogelijk is! Daarom hier wat tips:

Als je de lens van je iPhone ergens op richt zie je een vierkantje in het scherm verschijnen. Binnen dat vierkantje wordt scherp gesteld. Je kunt een foto heel gemakkelijk zelf op een ander punt scherp stellen op door dit op het scherm aan te raken. Dit punt is tevens het punt waar de belichting op wordt gebaseerd. Tik het scherm voorzichtig aan en wacht tot het vierkantje verschijnt.

Houd je iPhone goed stil, vooral als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn. De sluitertijd wordt dan namelijk langer wat betekent dat je sneller bewegingsonscherpte krijgt. Leun met je iPhone desnoods tegen een vast punt. Hou het toestel met twee handen vast en gebruik, als je dat handiger vindt, liever de nieuwe optie om af te drukken, nl. de volumeknop aan de zijkant, inplaats van op het camera-icoontje onder in beeld te drukken. Je moet je iPhone dan wel hebben geüpdatet naar de nieuwste software. Ook kun je de oortjes gebruiken als afstandsbediening, de + knop van de volumeregeling werkt ook als ontspanknop!

Flitsen is niet de manier om een mooie foto te maken, maar als je fotografeert in een donkere ruimte, kun je er niet omheen. Ook bij tegenlicht is het soms aan te bevelen in te flitsen. Stel je iPhone in op flits. Let op reflecties in ramen en dergelijke. En flits niet op korte afstand van een persoon, die krijgt een wit gezicht en zombie-oogjes. Fotografeer je in een lichte omgeving zorg dan dat de flits uitstaat.

Bedenk dat als je de foto later vierkant wil uitsnijden (zoals voor Instagrams) dat het ontwerp zich voldoende midden in het beeld bevindt.

Probeer, maar dit geldt voor alle soorten fotografie, verschillende standpunten. Wees niet bang meerdere foto’s te nemen.

Als de foto gemaakt is en naar je zin, is het nog niet af. Op de iPhone zijn vele, vaak gratis, apps verkrijgbaar waarmee je foto kunt bewerken. Een hele goede is Filterstorm, met deze app kun je je foto scherper maken, de belichting en witbalans aanpassen, in zwart-wit omzetten, randje toevoegen en nog heel veel meer. Zo kun je je foto optimaliseren, wat iedere foto verdient. Het nemen van de foto is pas het halve werk!

Als je een Instagram wilt maken zorg je eerst dat je foto zelf prima in orde is. Goed van belichting en scherp. Tenzij je dat nou net niet wilt natuurlijk, maar dan ook is het handig vooraf te zorgen voor een goede foto om dan met een fotobewerkingsapp te mishandelen bewerken. Er zijn vele apps om je foto een Instagram sausje te geven: Hipstamatic, Instagram, 100Cameras, Pixtromatic en nog vele meer. Ik maak veel gebruik van Snapseed, deze tool is erg handig omdat je er ook algemene bewerkingen mee kunt doen zoals belichting, rechttrekken, verscherpen enzovoort. Het werkt heel makkelijk met schuiven.

Succes! Heb je nog vragen, stel ze gerust!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: